Zweethut ceremonie

Wat is een zweethut ceremonie?

Een zweethut is een eeuwenoude plek van gebed, zuivering en heling. De hut is over de hele wereld verspreid te vinden, zo ook bij de indianenstammen in Noord-Amerika. De zweethut bestaat uit wilgentakken die volgens een bepaald patroon in de vorm van een iglo (koepelvormig) zijn gebogen. De hut wordt afgedekt met dekens en afdekzeil, zodat het binnen aardedonker wordt.

De zweethutceremonie brengt ons terug naar moeder aarde en symboliseert een wedergeboorte. Het geluid van de drum, stilte, focus en gebed zijn allemaal onderdeel van de zweethut ervaring. De hitte van de roodgloeiende stenen in de duisternis, de stoom die vrijkomt wanneer het water gegoten wordt en de focus zorgen ervoor dat we in een andere werkelijkheid komen. Zo maken we makkelijk contact met onze innerlijke wijsheid.

Hoe gaat een zweethutceremonie in z’n werk?

De ceremonie begint met de stenenceremonie. Elke steen wordt met een intentie gelegd. We zegenen de stenen met tabak. De vuurman of vuurvrouw hoedt en voedt het vuur. De deurhoeder zorgt voor de veilige verbinding tussen binnen en buiten. Als de stenen heet genoeg zijn, gaan we met elkaar de hut in.

De watergieter zal de ceremonie binnen de hut begeleiden. Als iedereen zijn of haar plek in de hut gevonden heeft, worden de stenen naar binnen gebracht.
De hut wordt gegeven in 4 ronden, die in verband staan met de windrichtingen. Elke windrichting heeft zijn eigen thematiek, elementen en totemdier.

Na de laatste ronde, waarin je je ceremoniële reis integreert, gaat de deur open. Om de beurt mag iedereen naar buiten gaan. Het moment waarop je opnieuw geboren wordt!
Nadat iedereen is bijgekomen, sluiten we met elkaar af, eten we gezamenlijk en ruimen we op.

Symboliek van de zweethut

De zweethut staat symbool voor de baarmoeder van moeder aarde.
Het vuur staat voor het mannelijke principe en de hut voor het vrouwelijke. Er vindt als het ware een vereniging tussen deze twee plaats.
Wanneer de stenen de hut in gebracht worden, vindt de samensmelting, de vereniging tussen het mannelijke en het vrouwelijke plaats. Door het besprenkelen van de stenen met water komen de intenties en wijsheid vrij. Onze puurheid wordt geraakt en na het afleggen van onze oude lagen, vindt wedergeboorte plaats.

ledere handeling binnen de ceremonie is toegewijd. Werkelijk alles wat er plaats vindt binnen de ceremonie vertelt iets over de reis die de deelnemers met elkaar maken. Door te verstillen kun je deze boodschappen makkelijker oppikken en spiegels herkennen.

Praktisch 

  • Comfortabele kleding
  • Muziekinstrument(en) mee
  • Inclusief thee, snacks en warme maaltijd

Tarief
(incl. 21% btw)

Hele dag: € 150 p.p.

Agenda

Kijk in de agenda voor mijn actuele aanbod.

NB: we geven de zweethut op verschillende plekken in Nederland. Mogelijk ontstaan hierdoor prijsverschillen. Minima en studenten kunnen tegen gereduceerd tarief komen.

Back to top